Zo creëer je de perfecte tuin

Eigenlijk bestaat zoiets als de perfecte tuin niet. Maar dat maakt de "perfecte tuin" eenvoudig. Het is de tuin die je je voorstelt met mooie meubels, groenten of bloemen of een mix van beide. Het is de tuin in een formaat, locatie en ontwerp dat past bij je behoeften en wensen. In werkelijkheid is de perfecte tuin waar, hoe en wanneer je hem wil. Er is geen goede of foute tuin. Wat goed of fout is bepaal je zelf. Maar een tuinmeubel kan je tuin al behoorlijk opleuken. Of wat dacht je van een opbergbox tuin? Daar kan je handig spullen inleggen. In dit artikel gaan we bespreken hoe jij je tuin nog leuker kan maken. 

Ken je planten of de planten die je in je tuin wil gaan neerzetten

Het is spannend om verstrikt te raken in de wereld van planten, want er is altijd iets nieuws en anders om te proberen. Ga ervoor! Maar weet wat je koopt en weet waar elke plant naartoe gaat voordat je de plant mee naar huis neemt. Neem je een groenblijvende plant mee naar huis die 1,5 meter breed wordt, maar je hebt er maar 2 meter brede ruimte voor? Lees bij het kopen van planten de plantenlabels die de behoeften aan licht, aarde en water vermelden. Let op hoe groot de plant zal zijn als hij volwassen is. Plantencatalogi vermelden ook deze feiten. Bewaar plantlabels en catalogusbeschrijvingen voor toekomstig gebruik. Het is natuurlijk wel handig om te onthouden wanneer welke plant water moet krijgen. Zet ze bijvoorbeeld in eeneen notitieboekje waarin je aantekeningen kan maken over de voortgang en onderhoudsbehoeften van je planten. Zorg ervoor dat je documenteert wanneer je hebt gesnoeid en wanneer je elke plant hebt bemest.

Zon of niet?

Hoe zon en schaduw in je tuin komen en gaan, is van cruciaal belang voor het voortbestaan van je planten. Je houdt misschien van azalea's, maar ze zullen niet van een gloeiend hete, volle zontuin houden. Kijk waar de zon opkomt en ondergaat voordat je bedden gaat ontwerpen en graven en planten gaat kopen. En kijk natuurlijk ook wel of het planten zijn die uberhaupt van de zon houden. 

Bodem van je tuin

Tuiniers zullen je vertellen: wat er onder de grond gebeurt, is belangrijker dan wat er bovengronds gebeurt. Er zit veel waarheid in die woorden. Sterke wortels zijn de sleutel tot gezonde, krachtige planten. Het is daarom belangrijk om je grond rijk en vruchtbaar te houden. De grond is namelijk de succesfactor of de plant wel of niet goed zal groeien. 

 

Dit vind je misschien ook leuk...