Waarom is chocolade zo gezond voor het lichaam?

Het hoeft voor niemand geen geheim meer te zijn dat donkere chocolade af en toe consumeren erg gezond is. En wat blijkt uit recente studies? Dat ook melkchocolade je lichaam beschermt tegen beroertes en hartziektes. Ren dus als de wiedeweerga naar de supermarkt en sla chocoladerepen in. In dit artikel wordt er gekeken naar andere gezondheidsvoordelen van chocolade.

 

De gezondheidsvoordelen van chocolade

Een van die gezondheidsvoordelen is dat chocola troost biedt als het even wat minder gaat met je leven. Het doet stress verminderen. Daarnaast blijkt het regelmatig eten van chocola goed te zijn voor het hart, hersenen en bloedcirculatie. Ook helpt chocolade goed bij autisme, obesitas, ziekte van Alzheimer en diabetes. Chocolade kan dus gezien worden als wonderproduct. En stiekem niet te vergeten dat chocolade goed werkt op 14 februari, de valentijn chocolade.

 

Aantal direct voordelen van chocolade in een opsomming

Donkere chocolade verhindert witte bloedcellen die zich gaan vasthechten aan de rand van de aderen, dit voorkomt aderverkalking. Het risico van een beroerte daalt na het eten van chocolade. Donkere chocolade omvat allerlei gezonde mineralen zoals magnesium, kalium, zink, ijzer en seleen. Cacao vermindert de hoeveelheid slechte cholesterol en krikt goede cholesterol omhoog. Donkere chocolade zorgt voor minder eetlust en daardoor helpt het je met gewicht verliezen. Chocolade doet stress verminderen bij zwangere vrouwen en is daardoor goed voor de baby. De flavonoïden in chocolade gaat geheugenverlies tegen bij ouderen mensen. Tot slot bevat chocolade phenylethylamine. Dit is een lichaamseigen stof die mensen maken als ze verliefd worden. Deze stof zorgt voor het vrijkomen van endorfines in de hersenen. Niet voor niets wordt chocolade veel tijdens valentijn verkocht.

 

Wat zijn de flavonoïden in chocolade?

Heb je het over gezonde chocolade dan heb je het voornamelijk over cacao die een hoog percentage antioxidanten bevat. Deze antioxidanten worden ook wel flavonoïden genoemd en hebben dus een gunstig effect op de eerder genoemde hart en bloedvaten. Flavonoïden kan je zien als een specifieke klasse van polyfenolen en zijn overvloedig aanwezig in cacaobonen. Deze flavonoïden zorgen voor een goede elasticiteit van je bloedvaten en zorgen voor een gezonde bloedstroom door het lichaam. Kies voor cacaobonen met een hoog gehalte van flavonoïden en door de bonen op de juiste manier te verwerken blijft een groot gedeelte van deze stof behouden. Daardoor creëer je gezonde chocolade. Let wel op dat teveel chocolade niet goed voor je is, want het bevat naast gezonde stoffen ook veel calorieën.

 

Dit vind je misschien ook leuk...