Wat kun je zelf als ondernemer en wat moet je uitbesteden?

Het is voor veel mensen een droom om een eigen bedrijf te starten, maar niet iedereen heeft in de gaten hoeveel werk daarbij komt kijken. Er zijn genoeg zaken die je prima zelf kunt doen, maar om alles zelf te regelen is misschien wat teveel gevraagd. Je wilt immers je tijd nuttig kunnen besteden en deze steken in jouw product of dienst. Als je je als ondernemer teveel met randzaken bezighoudt, kan dit ervoor zorgen dat je bedrijf minder snel groeit. Reden genoeg om te kijken welke professionals jou daarbij kunnen helpen, niet?

Wat kan een boekhouder voor je betekenen?

De meeste ondernemers doen hun administratie zeker in het begin gewoon zelf. De btw-aangifte doen is gelukkig niet zo heel ingewikkeld, maar hoe stel je eigenlijk een jaarrekening op? En weet je van welke aftrekposten je allemaal gebruik mag maken? Een boekhouder kan al dit soort zaken voor je uit handen nemen, en er tegelijkertijd voor zorgen dat je minder belasting betaalt. Het is dus in feite een investering die zichzelf terugbetaalt.

Ben je op zoek naar een geschikte boekhouder? Dan kun je de het beste via zoekmachines als Google vinden, in combinatie met je woonplaats. Google bijvoorbeeld op ‘boekhouder Enschede' als je het liefst met iemand in de Achterhoek samenwerkt. Woon je in een andere regio? vervang de stad dan door jouw eigen woonplaats.

Besteed je marketing uit aan een expert

Het tweede waar veel ondernemers geen kaas van hebben gegeten is marketing. Je denkt misschien dat je met posten op Instagram of Facebook al een heel eind komt, maar marketing is zoveel meer dan dat. Misschien is het wel veel slimmer om Google AdWords in te zetten, of nieuwsbrieven te versturen naar je klanten. Een marketeer kan voor jou een plan maken dat precies aansluit op datgene wat jij te bieden hebt. Ook dit is een investering die zichzelf op termijn terugbetaalt. Je trekt er immers meer klanten door, waardoor als het goed is je omzet zal stijgen.

Het bouwen van een website en schrijven van teksten

Of je nu een product of dienst aanbiedt, de kans is groot dat je een website nodig hebt. Ga daar alsjeblieft niet zelf mee aan de slag, maar schakel een ervaren webbouwer in. Zo weet je zeker dat de website goed werkt, veilig is en praktisch in gebruik. Voor de teksten die je erop publiceert kun je een SEO tekstschrijver inschakelen. Deze weet precies hoe je teksten optimaliseert op de voor jou relevante zoektermen, waardoor je makkelijker klanten zult vinden via zoekmachines.

Dit vind je misschien ook leuk...