Wat is palmolie en waar komt het vandaan?
Palmolie is steeds meer het gesprek van de dag. De olie, die afkomstig is uit oranjegekleurde vruchten van de oliepalm, is de meeste gebruikte plantaardige olie ter wereld. Dat is niet zonder reden. Je vindt het terug in heel erg veel producten die je in de supermarkt kunt vinden. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt bij het produceren van koekjes. Het zorgt er namelijk voor dat de koekjes knapperig en krokant blijven. Maar het is bijvoorbeeld ook een belangrijk ingrediënt voor boter. Je wilt tenslotte wel dat boter goed smeerbaar blijft.
Palmolie wordt dus gebruikt in enorm veel producten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat maar liefst 35% van alle gebruikte plantaardige oliën, bestaat uit palmolie. Hier is slechts 10% van de landbouwgrond van nodig. We kunnen hierdoor concluderen dat palmolie dus veel meer oplevert ten opzichte van andere gewassen. Door middel van deze efficiëntie en de vele toepassingen is het lastig om palmolie te vervangen. In deze blog bespreken we uitgebreid wat palmolie is, en waar het vandaan komt.
Waar komt palmolie vandaan?
Palmolie wordt gewonnen uit de vruchten van de palm. Deze boom komt oorspronkelijk uit West-Afrika, maar wordt nu overal ter wereld geteeld. Maar what is palm oil? De vruchten van de palm zijn rijk aan olie en worden daarom gebruikt om vele verschillende producten te maken, zoals voedsel, zeep en cosmeticaproducten.
Palmolie steeds duurzamer
Er worden steeds meer dingen in werking gezet om palmolie zo duurzaam en efficiënt mogelijk te telen. Om de wereldwijde palmolieproductie zo duurzaam mogelijk de maken, is bijvoorbeeld de RSPO ontstaan. De RSPO staat voor ‘Roundtable on Sustainable Palm Oil’. Het is afkomstig uit een samenwerking van maatschappelijke organisaties en de industrie, met als doel om palmolie steeds duurzamer te maken.
De RSPO staat voor een aantal principes en criteria waar palmolie aan zou moeten voldoen. Zo mag de productie op geen enkele manier tot ontbossing leiden, en moet er een eerlijk loon voor werknemers in de palmolieketen zijn. Bovendien is het bieden van bescherming aan kwetsbare groepen zeker niet onbelangrijk. De criteria wordt elke vijf jaar geëvalueerd. De RSPO moet daarom zorgen dat ze principes en criteria sterk controleren en toezicht houden op de situatie. Hierdoor wordt er voor iedereen een goede en leefbare situatie gecreëerd, en kan palmolie op een duurzame manier worden geteeld. Alles wordt in werking gezet om palmolie steeds duurzamer te maken. Dit is belangrijk, zodat iedereen nog lang kan genieten van de voordelen die palmolie met zich meebrengt.