Auto kopen of leasen?

Als je een nieuwe auto nodig hebt kan je ervoor kiezen om een auto te kopen of te leasen. De keuze tussen het kopen en leasen van een auto is vaak een lastige opgave. Aan de ene kant brengt kopen hogere maandelijkse kosten met zich mee, maar dan bezit je uiteindelijk wel zelf je auto. Aan de andere kant heeft een leaseovereenkomst lagere maandelijkse betalingen, maar bezit je uiteindelijk het voertuig niet zelf. Een auto leasen is een goede optie als je niet in een keer een groot bedrag kwijt wil aan je auto. Je kan natuurlijk zakelijk leasen, maar ook private leasen. 

Voordelen van leasen

Er zitten wat voordelen aan het leasen van een auto. De maandelijkse betalingen zijn meestal lager omdat je geen hoofdsom terugbetaalt. In plaats daarvan leen en betaal je alleen het verschil terug tussen de waarde van de auto wanneer deze nieuw is en de restwaarde van de auto, de verwachte waarde wanneer de lease eindigt, plus financieringskosten. Je kan in de auto rijden di wordt gedekt door de fabrieksgarantie voor nieuwe auto's. Ook kan bij sommige lease contracten zelfs gepland onderhoud en andere kosten er bij in zitten. Ook kan je een duurder, beter uitgerust voertuig besturen dan dat jij je anders zou kunnen veroorloven.

Nadelen van een auto leasen

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan het leasen van een auto. Uiteindelijk kost een leasing je meestal meer dan een gelijkwaardige lening. Ook lopen de maandelijkse betalingen voor altijd door. Als je een auto koopt is de lening uiteindelijk afbetaald. Op de lange termijn is het goedkoper om een auto te kopen dan te leasen. Ook kan tijdens het inleveren van je leaseauto een extra bedrag in rekening worden gebracht als het voortuig niet in goede staat meer is. Dan moet je de zogenoemde slijtagekosten betalen.

Het verschil tussen kopen en leasen

Er zit een verschil tussen het kopen en leasen van een auto. Wanneer je een auto koopt, betaal je contant/met pin of krijgt je een autolening en neem je de eigendom van het voertuig over. Als je de auto financiert, bouw je in de loop van de tijd overwaarde op in de auto. Auto's schrijven echter activa af en kunnen soms sneller afschrijven dan iemand via betalingen eigen vermogen opbouwt. Bij het leasen van een auto betaal je leasebetalingen, maar neem je nooit de eigendom van het voertuig of bouw je eigen vermogen op. Als de leasetermijn afloopt, lever je de auto gewoon in.

Ligt jou voorkeur bij het kopen of leasen van een auto? 

Dit vind je misschien ook leuk...